ANAKAΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ: ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ.

ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣΟ μεγαλύτερος κήπος στο κέντρο της Αθήνας, με έκταση 277 στρεμμάτων όπου συνυπάρχουν αρμονικά η τέχνη και η φύση.  Πήρε το όνομά του από το Ρωμαϊκό Campus Martius (πεδίον Άρεως). Στα χρόνια του Όθωνα φιλοξένησε τους στρατώνες του ιππικού. Μέχρι το 1880, τα Κυριακάτικα μεσημέρια και τις γιορτές αποτελούσε χώρο περιπάτου για τους Αθηναίους και τους Βασιλείς. Στη πλατεία του ναού των Ταξιαρχών υπήρχε στημένη μια εξέδρα μουσικής σε σχήμα πολυγώνου, όπου παιάνιζε η φιλαρμονική. Από εκεί προήλθε και το όνομα της όμορης γειτονιάς «Πολύγωνο».  Το 1927 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών και δόθηκε προτεραιότητα στη διαμόρφωση του Πεδίου του Άρεως σε άλσος, αφού το διεκδικούσαν για κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου και Εθνικού Θεάτρου, ενώ η αγγλική εταιρία ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρικής συγκοινωνίας «Power» χρησιμοποιούσε το χώρο για να πετάει τα προϊόντα εκσκαφής από τη σήραγγα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιώς. Η Επιτροπή όμως εκείνη φρόντισε πρώτα να βελτιώσει τον κήπο του Θησείου, και τον Εθνικό κήπο, με συνέπεια, έξι χρόνια μετά, το 1933, με τους μικρούς πόρους που διέθετε, να κάνει την έναρξη εργασιών ανάπλασης και δενδροφύτευσης του. Λαμβάνοντας υπόψη τα ακολουθούμενα τότε σχέδια (ρυθμούς) των αγγλικών και γαλλικών αλσών, συνέταξε το νέο σχέδιο που αποτελεί συνδυασμό ρυθμών εκείνων. Μάλιστα είχε ληφθεί μέριμνα να μην εμποδίζεται από τα διάφορα κεντρικά σημεία του άλσους η θέα της Ακρόπολης (!), χωρίς να διασφαλίσουν όμως και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανοικοδόμησης των γύρω οικοπέδων.

Μέχρι το 1940 φυτεύθηκαν περίπου 46.000 δένδρα και θάμνοι.

Το 1935 ανατέθηκε  στα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Γλυπτών η φιλοτέχνηση των προτομών των ηρώων του 1821 που κοσμούν τη Λεωφόρο των Ηρώων.

Tο άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου που βρίσκεται στη νότια είσοδο του πάρκου, προς την Λεωφόρο Αλεξάνδρας φιλοτεχνήθηκε το 1952 από τον γλύπτη Β. Φαληρέα, και  – αλήθεια το γνωρίζατε – είναι το ηρώο των πεσόντων στην Ελλάδα Βρετανών, Αυστραλών και Νεοζηλανδών στις μάχες 1941-45. Περισσότερα για αυτό αύριο.

Πηγή: boraeinai.blogspot.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *